Güncelleme tarihi: 8 Eki 2020
"Ortodonti" kelimesi; Yunanca iki kelimenin birlikte söylenmesinden oluşur. Düz anlamına gelen "orthos" ve diş anlamındaki "odontos" kelimelerinin birleşmesi sonucu "ortodonti" kelimesi ortaya çıkmıştır. Başlangıçta ortodonti, sadece düzensiz sıralanmış dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmasını konu etmişken, oluşan talebe karşılık konu kapsamlarını genişleterek dişlerin karşı çene ve çene kemiği ile ilişkilerini de konu etmiştir. Bu süreçte bozulmuş olan alt ve üst çene kemiklerinin birbiriyle ilişkileri ve çene kemiklerinin yüz iskeletindeki konumlarının da düzeltilmesi kapsama eklenmiştir. Kapsamının bu denli gelişmesiyle ''Ortodonti" kelimesi de evrilerek, Almanca konuşan ülkelerde "Çene Ortopedisi" (Kieferorthopaedie), Fransızca konuşan ülkelerde "Diş Çene Yüz Ortopedisi" (Orthopedie Dento-Maxillo Faciale) ve İngilizce konuşan ülkelerde ise "Diş Yüz Ortopedisi" (DentofaciaIe Orthopedics) kelimeleri kullanılmaya başlandı.
Ortodonti tedavisinde temel prensip; hastanın yaşı farketmeksizin dişlere hareket kabiliyeti kazandırarak çene kemiği içerisindeki dizilimlerini düzeltmektir.
Çene ortopedisi tedavilerinde ise temel prensip; gelişimini tamamlamamış çocukların çene kemiği gelişimini yönlendirerek, alt çene gelişimini stimüle etmek yada durdurmak ve/veya üst çene gelişimini frenlemektir.
Ortodonti tedavisi, gelişimini tamamlamış bireylerin dişsel bozukluklarını her yaşta düzeltebilmesine karşın, çene ortopedisi tedavisi gelişimini tamamlamış bireylerin çene kemiği değişimlerini, ancak ek Ortognatik cerrahi iş birliği ile sağlayabilmektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında bireylerin gelişim çağına (8 yaş) girişi ile birlikte çene ve yüz gelişimleri uzman ortodontist tarafından takip edilmelidir. Uzman ortodontist uygun gördüğü takdirde çene gelişimi veya dişsel problemleri gidermek amaçlı erken ortodontik müdahale tavsiyesinde bulunabilmektedir. Bu tavsiye ileride oluşabilecek ve daha ileri teknikler gerektirecek müdahalelerin önüne geçmek içindir.
